
Yaşam kaynağımız olan bir akışkan olarak su barajlardan tesisat sistemleriyle kullanılacağa yere, evlere, yapılara taşınmakta ve kullanıma sunulmaktadır.
Sıhhi Tesisat ; Su tesisatı, temiz suyun kaynaktan çıkarıldıktan sonra su borularının binanıza döşenmesiyle kullanıma hazır hale gelmesi ve kullanıldıktan sonra arıtılarak doğaya geri gönderilmesini kapsamaktadır.
Su tesisatı iki temel bölümden oluşur:
- Temiz Su Tesisatı
- Atık Su tesisatı
Ev ya da ofis gibi kullandığımız farklı yaşam alanlarında, kalabalık yerlerde sağlıkla ve güvenle yaşayabilmenizde önemli yer tutan su tesisatı, suya olan gereksiniminizi en iyi şekilde karşılamanızı sağlar.
Su tesisatı, özellikle de bir evin en önemli kısmıdır ve su sızıntılarına maruz kalmamak için gereken bakım ve onarım işlemleri ihmal edilmemelidir.
Su tesisatı, uzman su tesisatçılarının doğru uygulamaları sayesinde sorun yaşamamanızı sağlar. Hattın döşenmesindeki aksaklıklar, su tesisat borularının doğru bağlanmaması ve klozet, küvet gibi gereçlerin montajının itinayla yapılmaması su tesisatı ile ilgili problemler yaşamanıza ve su tesisatınızı kullanamamanıza neden olmaktadır.
Su tesisatı, gün içerisinde en sık kullandığımız alan olması sebebiyle zaman zaman tıkanıklık, su borularının eskimesi gibi sorunlara yol açabilir. Bu tür sorunların yaratacağı yüklü fatura ve evinizdeki diğer alanlara zarar vermeden müdahale edilmelidir.
Sıhhi tesisat, insan yaşamı için zorunlu olan temiz suyun temini, kirli suyun uzaklaştırılması ve kullanılmasını sağlayan tesislerin yapımı ve işletilmesini konu alan meslek dalıdır. Şehir temiz su şebekesinden başlamak üzere; su depoları, hidroforlar, boru bağlantıları, termosifonlar, şofbenler, boylerler, sıcak su hazırlama sistemleri, bina pis su bağlantı sistemleri, yağmur suyu bağlantı sistemlerinin tümü sıhhi tesisat kapsamına girmektedir. Yapıların tüm sıhhi tesisat sistemlerinin kurulması, bu sistemlerin değiştirme, yenileme, geliştirme, yeniden konfora uygun şekilde tasarlanması ve bu sistemlere ait çap, kapasite ve güç hesaplarının yapılması işleridir. Her yapının sıhhi tesisatı üç temel işlevi karşılamalıdır. Karşılaması gerektiği bu üç işlev; besin tüketimine yönelik, günlük tüketimde suyun sağlanması ve konut içinde kullanılmak için dağıtılmasıdır.
Sıhhi tesisat konusunda çalışan meslek sahiplerine sıhhi tesisatçı denir. Tesisatçılık insan sağlığını son derece ilgilendiren bir meslektir. Bu nedenle tesisatçı da bunun bilincinde olmalı ve çalışmalarında bunun önemini unutmamalıdır. Bütün meslek dallarında olduğu gibi tesisatçılıkta da başarının ön koşullarından biri temizliktir. Temizlik, tesisatçının giyiminden tüm davranışlarında etkin olmalıdır.
Yapılarda uygulanan sıhhi tesisat işlemleri üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama, sıva halindeki kaba inşaatın bitimini izlemektir. Bu aşamada kirli ve temiz su tesisatı yapılır. İkinci aşama, ince inşaat safhası denilen sıva ve duvar kaplamalarının yapıldığı aşamadır. Bu aşamada tesisatçı temiz su ile varsa gaz ve yangın tesisatını döşer. Üçüncü aşama ise, inşaatın bitiminde binada kullanılan tesisat gereç ve armatürlerin montajının yapıldığı aşamadır.
Sıhhi tesisatlarda galvanizli çelik borular, bakır borular ve pirinç borular olmak üzere üç boru çeşidi kullanılmaktadır.
İnsan sağlığı için son derece önemli olan sıhhi tesisat işlemlerini kaliteli ve güvenilir bir şekilde Jet Tekniğe emanet edebilirsiniz.